Menopoz Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Menopoz, kadınların ortalama bir yaşa gelmesiyle birlikte adet döngülerinin son bulduğu biyolojik bir durumdur.
Menopoz;
- Halsizlik
- Sıcak basması
- Üşüme
- Kilo artışı ya da kaybı
- Gerginlik, stres
- Yüzde kızarma
- Cinsel isteksizlik
- Depresif ruh hali
- Vajinal kuruluk
- Uyku düzensizliği
gibi belirtiler ile kendini gösterebilir.
Menopoz Nedir?
Menopoz, adet dönemlerinizin doğal olarak sonlandığı zamandır. Menopoz, yumurtalıklarınızdaki yumurtalarınız tamamen tükendiği dönemde; hormon üretiminin sizin adet görmeniz kadar yeterli olmaması ile olur. Menopoz, üreme yıllarının sonunu işaret eder. Kadınların menopoza girme yaşı ortalama 50 dir.
Perimenopoz nedir?
Menopoza öncesi adet düzensizliklerinin yaşanabildiği döneme perimenopoz denir.
40’lı yaşlardan itibaren yumurtalıkların ürettiği hormon miktarı dalgalanmaya başlar. -Perimenopozun yaygın bir belirtisi, adet döngünüzdeki bir değişikliktir. -adet döngüleriniz normalden daha uzun veya daha kısa olabilir. Döngüleriniz uzun aralıklarla olmaya başlayabilir. Kan miktarı daha hafif veya daha ağır olabilir. Perimenopoz sırasında adet kanamasındaki değişiklikler normal olsa da özellikle fazla miktarda olan kanamalarınızı kadın doğum uzmanınıza bildirmelisiniz. Anormal kanama bir problemin işareti olabilir.
Adet döngüsü değişikliklerinin yanı sıra, perimenopoz sırasında başka hangi belirti ve semptomlar ortaya çıkabilir?
Kadınların çoğunluğunda herhangi bir perimenopoz şikayeti yoktur veya sadece birkaç hafif şikayet vardır. Yaygın belirti ve şikayetler şunlardır:
Ateş basması. Sıcak basması, vücudun üst kısmına ve yüze yayılan ani bir ısı hissidir. Birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar veya daha uzun sürebilir. Sıklığı kişiden kişiye değişebilir. Gece meydana gelen sıcak basmaları (gece terlemeleri) sizi uyandırabilir ve gün içinde kendinizi yorgun ve halsiz hissetmenize neden olabilir.
Uyku sorunları. Uykusuzluk (uykuya dalmada güçlük) yaşayabilirsiniz veya her zamanki saatinizden çok önce uyanabilirsiniz. Gece terlemeleri uykunuzu bozabilir.
Vajinal ve idrar yolu değişiklikleri. Östrojen seviyeleri azaldıkça vajina duvarı daha ince, daha kuru ve daha az elastik hale gelebilir. Vajinal kuruluk cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir. Vajinal enfeksiyonlar da daha sık ortaya çıkabilir. Üretradaki (idrar kanalı) kuruluk nedeni ile tahriş olabilir. Bu, daha sık idrara çıkmaya neden olabilir ve idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir.
Menopozdan sonra ne tür kemik değişiklikleri olabilir?
35 yaşından sonra az miktarda kemik kaybı hem erkekler hem de kadınlar için normaldir. Ancak menopozdan sonraki ilk 4-8 yıl boyunca kadınlar daha hızlı kemik kaybederler. Bu hızlı kayıp, azalan östrojen seviyeleri nedeniyle oluşur. Çok fazla kemik kaybı olursa, osteoporoz riskini artırabilir. Osteoporoz kemik kırılma riskini artırır. Kalça, bilek ve omurga kemikleri en sık etkilenir.
Perimenopoz ve menopoz sırasında hangi sağlık sorunlarının riski artar?
Menopoz öncesi kadınların yumurtalıklarında üretilen östrojen, kalp krizi ve felçlere karşı koruma sağlar. Menopozdan sonra daha az östrojen yapıldığında, kadınlar bu korumanın çoğunu kaybeder. Ayrıca bu yaş grubunda yüksek kolesterol seviyeleri, yüksek tansiyon ve fiziksel olarak hareketsiz olma gibi kalp hastalığı için risk faktörlerinin daha yaygındır. Tüm bu faktörler, menopozdaki kadınlarda kalp krizi ve felç riskini artırır. Bu nedenle bu dönemde düzenli beslenme ve spor çok daha fazla önem kazanır.
Menopoz sonrası için nelere dikkat etmeliyim?
Sağlıklı bir yaşam tarzı, menopozdan sonraki yılları en iyi şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır.
Beslenme. Dengeli beslenmek, menopoz öncesi, sırası ve sonrasında sağlıklı kalmanıza en çok fayda eden faktör olacaktır. Güçlü kemikler için diyetinize yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini eklediğinizden emin olun.
Egzersiz. Düzenli egzersiz kemik kaybını yavaşlatır ve genel sağlığınızı iyileştirir. Yürüme gibi egzersizler kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olacaktır. Egzersiz bandı veya elde tutulan ağırlıklar gibi ağırlıklara karşı direnç göstererek yapılan egzersizler kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirir. Yoga ve denge eğitimi, kırık kemiklere yol açabilecek düşmeleri önlemenize yardımcı olabilir.
Rutin sağlık bakımı. Düzenli muayeneler ve testler için yılda bir kez sağlık uzmanınızı ziyaret etmelisiniz. Diş muayeneleri ve göz muayeneleri de önemlidir. Rutin sağlık bakım ziyaretleri, hasta olmasanız bile, sorunları erken tespit etmeye yardımcı olabilir.