Laparoskopi Nedir?
Laparoskopi kapalı ameliyat tekniği olarak bilinir. Ameliyatınız karnınızdan 3 ya da daha fazla 1-2 cmlik küçük kesilerden yapılmaktadır. Bu alanlarda bir tanesine kamera yerleştirilirken, diğer alanlardan doktorunuz eli yerine geçecek aletler kullanılmaktadır. Bu sırada ameliyat kamera ile sağlanan görüntü sayesinde televizyon ekranı benzeri bir ekrana bakılarak yapılmaktadır.
Laparoskopi hangi tür jinekolojik hastalıklarda kullanılabilir?
Kapalı ameliyat tekniği kadın hastalıkları arasında rahim alınmasında, miyom alınmasında, yumurtalık kistlerinin çıkarılmasında, tüplerin bağlanmasında/açılmasında/alınmasında, rahim sarkması ya da idrar kaçırma ameliyatlarında kullanılabilmektedir. Ayrıca rahim duvarı (endometrium), rahim ağzı (serviks) ve yumurtalık (over) kanserinde belli durumlarda laparoskopi yapılabilmektedir.
Laparoskopik ameliyat faydaları nelerdir?
Kapalı ameliyat tekniği sayesinde günlük hayatınızda dönüşünüz hızlanmakta, hastane de yatış süreniz kısalmakta, kanama, enfeksiyon ve karın içinde geçirdiğiniz ameliyata bağlı yapışıklık oluşma riskiniz azalmaktadır. Ayrıca karnınızda nerede ise hiç ameliyat iziniz olmamaktadır.
Laparoskopi sonrası ne gibi şikayetlerim olabilir?
Laparoskopik ameliyat sonrası geçirdiğiniz ameliyatın özelliklerine göre ağrı gibi şikayetleriniz olması normaldir. Bütün ameliyatlar sonrası enfeksiyon, kanama, uzun süren ağrı gibi sorunlar olabilir. Ancak laparoskopik ameliyatlar sonrası bu sorunların açık ameliyat tekniklerine göre oluşma ihtimali çok daha azdır. Ameliyat sırasında kullanılan gaz nedeni ile sırtınızda, göğsünüzde bıçak saplanır tarzda ağrılarınız olabilir. Bu şikayetiniz2-3 gün içerisinde rahatlayacaktır.