Çocuğum olmuyor diye ne zaman doktora başvurmalıyım?
35 yaşından büyükseniz 6 ay, küçükseniz 1 yıl boyunca herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadan düzenli cinsel ilişkiniz olmasına rağmen hamile kalmadıysanız mutlaka ayrıntılı değerlendirme için infertilite üstünde uzmanlaşmış bir kadın doğum doktoruna gitmelisiniz. Düzenli adet görmüyor iseniz, eşinizin ya da sizin ek hastalıklarınız olması durumunda doktora daha erken başvurmalısınız.
Unutmayınız ki tüm kadınlar gebelik planladığı dönemde hamilelik öncesi değerlendirme içinde mutlaka kadın doğum hekimi ile görüşmelidir. Sağlıklı bir bebek ancak sağlıklı bir anne ile dünyaya gelebilir.
İnfertilite değerlendirmesi sırasında neler yapılır?
Bu değerlendirme sırasında, çocuk olmamasının nedenini bulabilmek için fiziksel muayene ve bazı tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkikler kadın rutin jinekolojik muayenesi, ultrason ile değerlendirme, gerekli olduğu durumda kan testleri ve yine gerekli olduğu durumda HSG (histerosalpingografi) denilen rahim filminin çekilmesidir. Ayrıca eşinizden spermiogram testleri istenecek ve onun da sağlık durumu sorulacaktır. İnfertilite değerlendirmesi için en doğru başvuru zamanı adetinizin 3-5 günleri arasıdır.
HSG nedir?
35 yaşından küçük bir çiftte bir yıl, 35 yaşından büyük bir çiftte ek risk olmamasına rağmen çocuk sahibi olamamaları durumunda rahim ve tüplerin değerlendirilmesi amacı ile çekilen filmdir. İşlem sırasında rahim ağzından içeri doğru radyoopak denilen sıvı verilerek bunun rahim ve tüplerden geçmesi sırasında x-ray film çekilmektedir.
Hamile kalmamamın nedeni ne olabilir?
Kadın infertilitesinin en yaygın nedeni yumurtlama ile ilgili sorunlardır. Erkek infertilitesinin en yaygın nedeni, sperm hücreleri ve nasıl çalıştıkları ile ilgili sorunlardır. Doğurganlığı etkileyebilecek diğer faktörler yaş, yaşam tarzı ve sağlık koşullarını içerir. Sigara ya da alkol tüketmek, aşırı zayıf ya da şişman olmak olumsuz etkilere sahiptir. Tubal faktör ise tüplerinizde herhangi bir nedenle oluşan yapışıklık nedeni ile yumurtalıklarınız yumurtanın rahime iletilememesidir.
Bazen infertilitenin hiçbir nedeni bulunamaz. Buna ise açıklanamayan infetilite denilmektedir.
Tekrarlayan Gebelik Kaybı Nedir?
Gebelik haberi alan her çift heyecan ve mutlulukla bu haberi karşılar iken biz kadın doğum hekimleri maalesef bu çiftlerin %10-15 kadarına, çoğunlukla gebeliğin ilk 3 ayı içinde olmak üzere düşük yaptıklarının haberi veriyoruz.
Tekrarlayan gebelik kaybı, iki veya daha fazla 24. haftadan önce gebelik kaybı olarak tanımlanır. Düşükler çoğunlukla gebeliğin ilk 10 haftası içinde izlenmektedir. tekrar düşük yapma ihtimali daha önce ki düşük sayısı arttıkça artmaktadır. İki düşükten sonra, kapsamlı bir fizik muayene ve bazı testler önerilir.